Nieuw Waterliniepad geopend – Waterliniepad

Lange-Afstand-Wandelpad

Vanmiddag is op de Fiets en Wandelbeurs het nieuwe Waterliniepad geopend. In dit Lange-Afstand-Wandelpad zijn twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en Streekpad Stelling van Amsterdam samengevoegd tot één aantrekkelijke route. Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) en de twee padcoördinatoren overhandigden vol trots de eerste drie exemplaren van de gids aan Joke Geldhof, (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Maarten Divendal (burgemeester De Ronde Venen) en Roland van Vugt (wethouder gemeente Altena).

Forten open voor wandelaars

Wie het Waterliniepad gaat wandelen, weet een ding zeker; alle wandeldagen zijn doordrenkt van historie. Bij geen ander wandelpad komen de verdedigingslinies zo goed naar voren als bij deze route. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting.

Fraaie steden en oude vestingstadjes

Het Waterliniepad is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het Nationale Park de Biesbosch.

UNESCO Werelderfgoed

De Stelling van Amsterdam is al UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in 2019 door Nederland voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen vormen ze hopelijk in 2020 één UNESCO Werelderfgoed: ‘Hollandse Waterlinies’.

Enthousiaste vrijwilligers

De gids van het Waterliniepad is verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet en de (reis)boekhandel. De route is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland en de pacten van Ruigenhoek en Loevestein, dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers en met medewerking van Staatsbosbeheer.

Foto 1: Joke Geldhof, gedeputeerde van provincie Noord-Holland (rechts) ontvangt gids uit handen van Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet

Foto 2: Een aantal markeerders van het Waterliniepad toosten met Toon Naber, voorzitter van Wandelnet en Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet (2e en 3e van links)

Bron: Wandelnet

Offerte aanvragen – Geheel vrijblijvend

Benieuwd welke route bij jou past? Vraag dan snel vrijblijvend een offerte bij ons aan. Binnen 48 uur krijg je een tocht op maat!